مجله دلتا

خواص نارنج ؛ مادر مركبات پاييزي

مادر مركبات را مي‌شناسيد؟ يك ميوه نارنجي رنگ خوشبو و خوش‌طعم با خواص فراوان! با دلتا همراه باشيد.
نارنج

نارنج ؛ چاشني ترش و خوشمزه كباب با خواص فراوان!

نارنج ميوه‌اي ترش از خانواده مركبات است و درخت آن كه بومي آسيا و مديترانه است، به عنوان مادر مركبات شناخته مي‌شود و پايه بسيار خوبي براي پيوند شاخه‌‌هاي نارنگي يا پرتقال است.

طبع اين ميوه سرد و خشك است. از نارنج، پوست نارنج و بهار‌نارنج براي تهيه سس سالاد، مربا و مارمالاد و به عنوان طعم‌دهنده غذا استفاده مي‌شود، همچنين روغن آن هم براي استعمال خارجي كاربرد دارد؛ با مجله دلتا و خواص دارويي و درماني اين ميوه همراه باشيد.

نارنج

خواص درماني نارنج

نارنج يك ميوه ترش و آبدار با خواص فراوان است؛ اگر شما يك انرژي‌زاي طبيعي از خانواده مركبات مي‌خواهيد؛ اين ميوه را بخوريد.

منبع غني ويتامين ث

تقريبا همه ميوه‌هاي ترش و به ويژه مركبات، حاوي ويتامين C هستند. مصرف آب نارنج مي‌تواند ويتامين C مورد نياز بدن را تأمين و سيستم ايمني بدن را تقويت كند. از طرفي، در صورت ابتلا به سرماخوردگي، روند درمان با مصرف مواد غذايي حاوي ويتامين C تسريع پيدا مي‌كند.

اين ميوه، يك ضدعفوني‌كننده قوي و طبيعي محسوب مي‌شود و مصرف آن هنگام گلودرد اثرات مثبتي را به همراه دارد. كساني كه دچار تورم گلو و حلق شده‌اند، آب نارنج غرغره كنند. همچنين شما مي‌توانيد از مخلوط آب نارنج و عسل استفاده كنيد.

هضم‌كننده غذا 

مصرف خوراكي‌ها با ترشي طبيعي به هضم بهتر غذا كمك مي‌كند؛ به همين دليل مصرف آب نارنج به عنوان چاشني سالاد و چاشني روي غذا مانند اضافه كردن آب اين ميوه به ماهي مي‌تواند به هضم بهتر غذا كمك كند. براي رفع ترشي معده غذاي خود را همراه با نارنج بخوريد.

افزايش انرژي بدن

مطالعات نشان داده‌اند كه مصرف اين ميوه، انرژي در دسترس جهت فعاليت بدني روزانه را افزايش مي‌دهد و از اين طريق توان و نشاط زيادي را براي انجام امور روزانه توليد مي‌كند. به‌ طور كلي، مصرف اين ميوه بيش از عصاره آن توصيه مي‌شود.

آنتي‌اكسيدان قوي

اين ميوه به دليل غني بودن از ويتامين C يكي از آنتي‌اكسيدان‌هاي طبيعي محسوب مي‌شود. البته بايد توجه داشته باشيد كه آبگيري و حرارت مي‌تواند تا حدودي باعث تخريب ويتامين C موجود در آن شود.

درمان كم‌خوني

نارنج در گروه مركبات جاي مي‌گيرد و  ويتامين C دارد؛ به اين دليل مصرف آب آن همراه غذاهاي گوشتي جذب آهن موجود در گوشت را افزايش خواهد داد؛ بنابراين كساني كه كم‌خوني دارند يا در معرض كمبود آهن هستند، بهتر است همراه غذاي‌شان اين ميوه را مصرف كنند.

درمان ديابت

نارنج قند خون را كاهش مي‌دهد؛ از اين رو به بيماران ديابتي توصيه مي‌شود، اين چاشني را همراه سالاد سبزيجات تازه با غذاي‌شان ميل كنند.

طبق اصول طب سنتي، ترشي‌ها همه به عصب‌ها ضرر مي‌رسانند. از بين خوراكي‌هاي ترش‌مزه، اين ميوه كمترين ضرر را به عصب‌ها مي‌رساند. خوردن آب نارنج همراه با شكر، صفراي زيادي را از بدن خارج مي‌كند.

نارنج و سرماخوردگي

سرماخوردگي

اين ميوه مانند ديگر خانواده مركبات سرشار از ويتامين C بوده و براي پيشگيري و درمان سرماخوردگي، گرفتگي بيني و درمان سينوزيت مفيد است.

مفيد براي سلامت قلب و عروق

نارنج براي بيماران قلبي مفيد است. اين ميوه پايين‌آورنده چربي خون است. كساني كه فشار خون دارند، اين ميوه را در برنامه غذايي خود بگذارند. براي درمان فشار‌ خون بايد نصف ليوان آب نارنج را با يك قاشق عسل مخلوط كرده و بعد از غذا ميل كنيد.

فوايد نارنج براي پوست و مو

افرادي كه صورت‌شان جوش دارد، آب نارنج با كمي عرق آويشن مخلوط كنند و صورت‌شان را با آن بشويند يا اينكه گل ختمي را در آب جوش بريزند و سپس صاف كنند با آب نارنج مخلوط كرده و صورت را با آن بشويند.

كساني كه مي‌خواهند موي نرم داشته باشند، اين ميوه را بپزند، آن را له كنند و روي سر بمالند. همچنين شما مي‌توانيد مخلوطي از پوست نارنج و پوست سبز گردو را با آب بجوشانيد؛ سپس بعد از شستشوي سر موها را با آن ماساژ دهيد. اين محلول تقويت‌كننده مو است.

اگر اين ميوه به ‌صورت كامل همراه با پوست و دانه با حرارت كم همراه با كمي آب پخته شود تا اجزايش از هم جدا شوند و روي پوست و مو ماليده شود، يك نرم‌كننده بسيار مفيد براي پوست و مو و از بين برنده خارش سر است.

فوايد نارنج در كاهش وزن و لاغري

نارنج حاوي ماده‌اي به نام سينفرين است كه اثري طولاني‌تر از اپي‌نفرين دارد. در واقع به آن مقلد سمپاتيك گفته مي‌شود. اين ماده همانند كافئين باعث لاغري و كاهش وزن مي‌شود. درواقع اين ميوه يك چربي‌سوز قوي و ضد اشتها است.

مصرف نارنج در بارداري

مقادير بالاي ويتامين C موجود در اين ميوه باعث افزايش جذب آهن مي‌شود و براي درمان كم‌خوني در زنان باردار مفيد است. براي زايمان آسان در چاشني غذاي خود نارنج را قرار دهيد.

تاكنون در مورد عوارض جانبي اين ميوه براي زنان باردار و جنين در دوران بارداري و شيردهي تحقيقاتي انجام نشده است اما بهتر است در اين دوران از مصرف زياد نارنج خودداري كنيد.

فوايد مصرف شكر و نارنج

در صورت ابتلا به مشكل “يبوست” يكي از درمان‌هاي مناسب و بي‌ضرر علاوه بر خوردن يك قاشق روغن زيتون، مصرف يك فنجان مخلوط شكر و آب نارنج است. براي اين كار كافي است آب اين ميوه را با يك قاشق چاي‌خوري شكر مخلوط كرده و آن را ميل كنيد. البته در صورتي كه ديابت نداريد!

خواص درماني پوست نارنج 

پوست اين ميوه هم سرشار از خاصيت است. طبيعت (مزاج) پوست نارنج، گرم و خشك است.

  • از خلال پوست نارنج هم مي‌توان مانند خلال پوست پرتقال مربا تهيه كرد و هم با خيساندن آن در سركه، ترشي درست كرد.
  • مربا و ترشي پوست نارنج تقويت‌كننده معده است.
  •  پوست نارنج نشاط‌آور و تقويت‌كننده قلب و معده است.
  •  اگر ده گرم پوست نارنج خشك‌شده را بكوبيد و با آب بخوريد، از استفراغ و تهوع جلوگيرى مى‌كند و انگل‌هاى معده و روده را از بين مى‌برد.
  • ماليدن ضماد آن با سركه روى شقيقه از سردرد جلوگيرى مي‌كند.
  • مصرف حدود چهار گرم از پوست خشك نارنج حالت تهوع و استفراغ را رفع مي‌كند.
  • براي جلوگيري از سردرد پوست نارنج را در سركه خيس و صاف كنيد، از اين محلول به شقيقه‌ها بماليد.

فوايد تخم نارنج (هسته نارنج)

كسي را كه عقرب زده است، مي‌تواند 4 گرم تخم نارنج + تخم ليمو‌ترش را بكوبد و به عنوان ضماد استفاده كند.

خواص- برگ نارنج

خواص درماني برگ نارنج

حتي برگ بهار‌نارج هم فوايد بي‌شماري دارد.

  •  برگ نارنج آرام‌بخش، ضد تشنج و هضم‌كننده غذا است.
  •  دم‌كرده برگ نارنج تشنج را از بين مي‌برد.
  • جهت درمان دردهاي ميگرني و بي‌خوابي، كمي برگ تازه نارنج را خوب بشوييد. سپس آن را دم كنيد و بخوريد. البته بهتر است همراه كمي عسل آن را نوش جان كنيد كه طعم تلخ آن آزار‌دهنده نباشد.
  •  براي از بين بردن كرم روده، پوست خشك‌شده نارنج را بكوبيد و مخلوط آن با آب گرم ميل شود. همچنين مرباي خلال پوست نارنج ضد كرم است.
  •    جوشانده برگ درخت نارنج براي اختلالات كبدي مفيد است.
  •    دم‌كرده برگ نارنج ضد عفوني‌كننده و صفرابر است.

مضرات نارنج

  • به هيچ عنوان براي نگهداري چاشني‌هاي ذكر‌شده آنها را در ظروف پلاستيكي قرار ندهيد؛ زيرا اسيد موجود در آنها باعث تجزيه ديواره پلاستيكي بطري مي‌شود و به اين ترتيب تركيب‌هايي وارد مايع مي‌شوند كه مصرف‌شان براي افراد سرطان‌زا خواهد بود.
  • خوردن زياد نارنج كبد را ضعيف مي‌كند، مخصوصاً اگر ناشتا خورده شود.

برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۷ مهر ۱۳۹۸ساعت: ۰۲:۴۸:۵۰ توسط:مجله دلتا موضوع:

ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :